İçeriğe geç

Trabzonun Hangi Ilçeleri Rum

Rumlar Trabzon’u ne zaman terk etti?

Osmanlı-Rus Savaşı Mart 1916’da başlar. Doğu Karadeniz bölgesindeki Müslümanlar Karadeniz’e kaçarlar. 16 Ağustos 1916’da Ruslar Trabzon’a girer. Türk hükümeti zayıftır, Trabzon valiliğini Yunanlılara bırakır ve kaçar.

Trabzon’un soyu nereden?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Trabzonun hangi ilçeleri laz?

“Trabzon’un hangi bölgesi Laz?” sorusu, şehrin zengin kültürel yapısı ve etnik çeşitliliği hakkında merak edenler için önemli bir başlangıç ​​noktasıdır. Laz kültürünün yaşatıldığı ve bu eşsiz mirasın günümüze taşındığı en bilinen ilçeler Sürmene, Araklı, Tonya ve Maçka’dır.

Karadeniz’deki Rumlara ne oldu?

Karadeniz bölgesinde Pontus olarak bilinen Rumların bir kısmı katliam sonucu Rusya’ya kaçtı. 1923’te katliamdan sonra Anadolu Rumları, Türk Kurtuluş Savaşı sonucunda Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadele kapsamında Yunanistan’a gönderildi.

Trabzonda Rumlar nerede yaşar?

Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyordu. Bölgenin toprağı verimli olmadığından, nüfusun bir kısmı sürgünde rahatladı. I. Dünya Savaşı’na kadar Türkler ve Yunanlılar arasında belgelenmiş bir çatışma yoktu.

Trabzon Rum mu laz mı?

Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.

Trabzon hangi millettendir?

Söz konusu “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin adıdır. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yere “Trabzon” adı verildi.

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Ofluların soyu nereden gelir?

Gürcistan’dan göç eden Kıpçak toplulukları da bölgedeki Türk nüfusunu güçlendirdi. Bu gelişmeler sonucunda küçük bir azınlık haline gelen Rum Ortodoks halkının son temsilcileri nüfus mübadelesi sonucunda bölgeyi terk edince Of’un bugünkü nüfus yapısı ortaya çıktı.

Lazlar aslen nereli?

Laz (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)) Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. Batum’da çok küçük bir Ortodoks azınlıkları vardır.

Lazca ve Gürcüce aynı mı?

Lazca, Kafkas dillerine ait bir dildir. Lazcanın yanı sıra Gürcüce, Svanca ve Megrelce de Kafkas dil grubunun güneybatı Kafkas dil ailesine aittir. Bu dillerden Lazca, Megrelceye daha yakındır (Gökdağ 2011: 120).

En çok laz hangi ildedir?

Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar. 1993 savaşından sonra Marmara Bölgesi’ne yerleşen önemli bir Laz nüfusu da bulunmaktadır.

Rumlar Türkiye’yi ne zaman terk etti?

1972-1974 döneminde müzakereler Türkiye ve Yunanistan’dan uzmanların katılımıyla devam etti. Bu müzakereler 15 Temmuz 1974’teki Rum/Yunan darbesiyle sona erdi. 1974’ten sonra Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye, adadaki olaylara ve gerçeklere dayanarak iki toplumlu, iki kesimli federasyon modelini benimsedi.

Trabzon Pontus Rum Devletini kim yıktı?

1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in kuşatması sonucu yıkılan devlet, 257 yıl boyunca Karadeniz kıyılarına hakim oldu.

En çok Rum hangi ilde?

Günümüzde Anadolu’da yaşayan Rum kökenli aileler Trabzon’un Of bölgesinde yoğunlaşmıştır. Yazıcı, Beyazıtlar, Melesler, Altukalar (Altıokka) ve Çelikler’in en ünlü torunları San’dır. Papandreu ve Rodos rahiplerine dayanmaktadır.

Trabzon Rum Devleti ne zaman kuruldu?

Bu siyasal ortamda Gürcü Kraliçesi Tamara, 1204 yılında Trabzon’dan Karadeniz Ereğlisi’ne kadar olan toprakları fethetmiş, bunu takiben aynı bölgede Aleksios ve Davit Komnenos önderliğinde Trabzon Rum Devleti kurulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir