İçeriğe geç

Kekre Ne Demek Osmanlıca

Gurre ne demek Osmanlıca?

Gurre, köle, cariye, ışık, beyazlık anlamına gelen ve dilimizde bu anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Cenin cinayeti durumunda, miktarı Sünnet’teki pratik örneğe göre belirlenen Gurre adı verilen bir tazminat ödenir.

Osmanlıca kanka ne demek?

Anadolu coğrafyasındaki tarihi metinlerde kadın (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya kelimeleri “dost” anlamında kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr kelimeleri de bu anlamda kullanılmıştır.

Kuhsar ne demek Osmanlıca?

(ﻛﻮﻫﺴﺎﺭ) i. (Farsça kūh “dağ” ve kūh-sār ekiyle yer belirten -sār) Dağlık yer, dağ zirvesi: Gehî şeş-per gehî şeş-pâre oldum / Gehî kûhsâ’ya düştüm ve rüyamı gerçekleştirdim (Şemseddin Sivâsî) .

Kuy ne demek eski Türkçe?

Ayrıca bu araştırma sonucunda kişisel görüşmeler ve nota arşivlerinden de yararlanılmıştır. Küy kavramının en eski kaynaklarda yer aldığı ve bir müzik formu anlamının yanı sıra tüm Türk topluluklarında bulunabilen bir müzik formu anlamının da bulunduğu görülmüştür.

Gurre kime verilir?

Rahimdeki çocuğun (fetüsün) düşürülmesinin tazmini.

Gurre ne demek fıkıh?

GURRA İLE İLGİLİ MAKALELER Bir kişinin hayatına haksız yere son verme suçu, cinayet. Fıkıhta, iradenin dini ve hukuki sonuçları olan bir eyleme yöneltilmesi anlamında bir terim. İslam ceza hukukunda tazminat, hakim tarafından etkili eylemin mağduruna ödenmek üzere belirlenen miktardır.

Çok yakın arkadaşa ne denir?

(isim) sırdaş, yakın dost, samimi dost.

Sermedi ne demek Osmanlıca?

Tanrı’nın varlığının sonsuzluğunu ifade eden kelam terimi. Ebediyet ve ölümsüzlük anlamına gelen Kur’anî bir terim.

Eski Türkçede yol arkadaşı ne demek?

“Refik” arkadaş anlamına gelir.

Kudûm ne demek Osmanlıca?

Uzaklardan geliyorum. Ayak basıyorum. İleriye gidiyorum. Sofistikelik.

Kebk ne demek?

Keklik, Divan şiirinde kebk olarak kullanılan; sülüngiller familyasından, avlanması zor, fakat eti lezzetli bir av kuşudur.

Cuhud ne demek Osmanlıca?

Bilerek inkar etmek. Bildiği halde yalan bir şey söylemek.

Kud ne demek eski Türkçe?

Kut; Türk, Moğol ve Altay şamanizminde ve halk inançlarında kutsal enerji, yaşam gücü. Hut, Kud, Gut olarak da bilinir.

Kem ne demek eski Türkçe?

Eski Türkçedeki kem “hastalık, talihsizlik” kelimesinden gelmektedir.

Eski Türkçede hu ne demek?

Eskiden dervişlerin kullandığı bir selamlaşma sözüdür.

Kürtaj kefareti olan gurre nedir?

Eğer cenine karşı cinayet işlenirse Gurrah adı verilen bir ceza ödenir. Sünnetteki pratik örnekten, Gurrah miktarının 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir.

Gaza Osmanlıca ne demek?

Eski sözlüklerde dar anlamda “düşmana karşı mücadele, askeri sefer, savaş” olarak tanımlanan kelime, zamanla İslam’ın yayılması, Müslümanların hâkimiyeti altındaki toprakların genişletilmesi gibi amaçlar için akınlara katılma ve “savaşma” anlamını kazanmıştır.

Gariza ne demek Osmanlıca?

Herkesin İtalyanca bir isim zannettiği Garize, aslında “yürekten gelen, içgüdüden gelen” anlamına gelen Osmanlıca bir kelimedir.

Gümrah ne demek Osmanlıca?

Farsçada rah hem yol hem de ayrılış anlamına gelir. Güm kelimesinin Türkçe karşılığı kayıptır. Bu iki kelimenin birleşimi olan gümrah, yoldan çıkmış insanları tanımlamak için kullanılır. Genellikle kötü işler yapan günahkar insanlara gümrah denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir