İçeriğe geç

Türkiyede Çalışma Hayatını Düzenleyen Kanun Nedir

Çalışma hayatını ilgilendiren son yasa nedir?

Son bir örnek olarak, İşsizlik Sigortası Kanunu ile çalışma hayatına ilişkin hükümler içeren bazı kanunlarda değişiklik yapan 7495 sayılı Kanun, 3 Şubat 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çalışma şartlarını hangi kanun düzenler?

4857 sayılı İş Kanununa göre, işveren, iş sözleşmesini yaparken, şartlarını oluştururken, uygularken ve sona erdirirken, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler kesin olarak gerektirmedikçe, işçiye karşı, cinsiyeti veya gebeliği nedeniyle doğrudan veya dolaylı başka bir işlem yapamaz.

4857 Sayılı İş Kanunu nedir?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

1475 Sayılı İş Kanunu nedir?

İK Madde No. 1475

Çalışma ile ilgili kanunlar nelerdir?

KANUNLARTürkiye Cumhuriyeti Anayasası4857 Sayılı İş Kanunu.

Çalışma hayatınızı ilgilendiren en son iş yasası hangisi?

İşyerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemeyi amaçlayan 6331 sayılı yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır…

Çalışma hayatını düzenleyen kanun nedir?

4857 sayılı İş Kanunu, işveren ve işçi örgütleri tarafından farklı açılardan yorumlanmış olup, bu farklı yorumlar, kanunun TBMM’de görüşülmesi sırasında bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır.

Çalışma hakkı hangi haktır?

Çalışma hakkı temel bir insan hakkıdır (Eren, 2013, s. 82). Çalışma hakkı sosyal ve ekonomik bir haktır. Çalışma hakkı diğer hakları da etkileyen bir haktır. Bu nedenle insan hakları arasında bir hiyerarşi yoktur; insan hakları bütünsel bir varlığı temsil eder.

Bir çalışanın temel hakları hangi kanundan gelir?

İş Kanunu’nun 2. maddesine göre, “Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye çalışan denir.” İş sözleşmesi, her iki tarafa da yükümlülükler yükleyen bir sözleşmedir. İş sözleşmesi, çalışanlara ve işverenlere belirli haklar tanır. Hakların yanı sıra, her iki taraf için de çok sayıda yükümlülük vardır.

İş Kanunu 4 madde nedir?

İş Kanunu Madde 4; Deniz taşımacılığı (insanlar, hayvanlar ve mallar) genellikle İş Kanunu kapsamı dışındadır. Deniz taşımacılığı mesleklerinin İş Kanunu kapsamına girmemesinin nedeni, bu mesleklerin kara tabanlı mesleklerden farklı özelliklere sahip olması ve İş Kanunu’nun birçok hükmünün bunlara uygulanmamasıdır.

İş Kanunun 5. maddesi nedir?

Madde 5 – (Ek: -6518/57 md.) İş ilişkilerinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasî düşünce, felsefî inanç, din veya mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrımcılık yapılamaz.

Çalışma hukuku nedir?

İş hukuku, işçi hakları, çalışma koşulları, çalışan ücretleri, sendikalar ve işveren-çalışan ilişkileri ile ilgili konuları ele alan hukuk dalıdır. İş hukuku genellikle kıta Avrupası hukuk sistemlerine ait ülkelerde ulusal iş yasaları tarafından düzenlenir.

İş kanunları nelerdir?

İş hukukunda temel hukukumuz 6098 sayılı Borçlar Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bu kanunlara istinaden çıkarılan yönetmelikler ve tebliğlerdir.

3008 Sayılı İş Kanunu nedir?

İş hukuku, iş sözleşmesine dayalı olarak çalışan işçiler ile işverenleri arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bu alanda ilk detaylı ve kapsamlı adım, ülkemizde 1936 tarihli 3008 sayılı İş Kanunu ile atılmıştır.

25/2 İş Kanunu nedir?

İş Kanunu’nun 25/II-d maddesi; “Bir işçi, işverene, onun aile üyelerinden birine veya işverenin diğer bir işçisine sataşır, işyerine sarhoş veya uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında gelir veya işyerinde bu maddeleri tüketir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Çalışma yasası meclisten geçti mi?

Kamu sektöründe çalışmak üzere 458 bin 615 sözleşmeli personel istihdamını öngören ve Sürekli Toplu Sözleşme ile birlikte imzalanarak 13 Ocak 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.

İş güvenliği yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (İSG) 2013 yılında yürürlüğe girmiş olup, Türkiye’deki tüm çalışanları kapsamaktadır.

Çalışmak herkesin hakkı ve ödevidir yasa hangi alanla ilgilidir?

1982 Anayasası’nın 49. maddesine göre, “Çalışmak herkesin hakkı ve ödevidir.” “Devlet, işçilerin yaşam düzeyini yükseltmek, işçileri korumak, çalışma hayatını iyileştirmek, çalışmayı desteklemek ve işsizliğin önlenmesine elverişli bir ekonomik ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır.”

Çalışanların hakları hangi yasa ile belirlenmiştir?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 1. maddesinde işyeri tanımının değiştirilmesiyle işyerinin sınırları belirsiz hale getirilmiştir. Bu şekilde, işçinin işverene veya başka bir işverene ait olup klasik işyeri olmayan işyerlerinde çalışabilmesi imkânı açılarak çalışma koşulları işveren lehine değiştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir