Liberal feminizm nedir özet?
Liberal feminizm, kadınların özel alana hapsedilmesini reddeden ve bireyler olarak kendilerini geliştirme potansiyeline sahip olmaları gerektiğini savunan bir ideolojidir. 1970’lerde Amerika’da ortaya çıkmıştır. Mary Wollstonecraft, liberal feminist teorinin klasik temsilcisi olarak kabul edilir.
Sosyalist feministler neyi savunur?
Sosyalist feminizm, kapitalizmi kadınların ezilmesinin temel kaynağı olarak kabul eder ve cinsiyetçiliğin kadınların hayatlarını nasıl etkilediğinin, bunu kapitalizmin tarihsel bağlamına yerleştirmeden anlaşılamayacağını savunur.
Feministler neyi savunuyor?
Feminizm sadece bir teori değil, aynı zamanda “eşitlik, insan onuru ve kadınlar için seçim özgürlüğü” hedefleri olan politik bir harekettir. Feminizm, kadınların cinsiyet hiyerarşisi tarafından ezilmesinin sona ermesi ve cinsiyet tutumlarının eşit değere sahip olması için toplumu değiştirmeyi amaçlar.
Radikal feministler neyi savunur?
Radikal feminizm, toplumdaki temel kötülüğün, toplumun dayandığı kadınların ezilmesi (veya ataerkillik) olduğunu düşünen ve bu düzenlemeye karşı direnişin temelinin tüm ana akım toplumsal cinsiyet rollerine ve erkek egemenliğine karşı çıkmak olduğunu savunan bir feminizm dalıdır.
Postmodern feminizm neyi savunur?
Postfeminizm, feminizmin yapısalcılığının tanınmasına dayanır. Postfeminizmde biyolojik cinsiyet (yani tüm grup özellikleri) reddedilir, toplumsal anlamda toplumsal cinsiyet de reddedilir. Postfeminizmin temel noktası bir özne olarak “kadın” değil, kadınların özelleştirilmesidir.
Marksist feminizm neyi savunur?
Marksist feminizm, geleneksel Komünist Parti’nin veya Sosyal Demokratların sol kanadına yakınlığıyla da bilinir. Marksist feminizmin bakış açısından, kadınlar birincil üreticidir ancak ikincil tüketicidir. Kadınların özgürleşmeleri için çocuk büyütmekten ve ev işlerinden kurtulmaları gerektiğini savunurlar.
Sosyalist görüş neyi savunur?
İnsanların özel mülkiyet ve sınıflar olmadan toplumsal bir düzende eşit ve özgür olabileceğine ve nihai hedefe devrimci veya evrimsel yollarla ulaşılabileceğine inanan bir ideolojidir. Sosyalist kelimesi Latince “sociare” kelimesinden türemiştir. Birleştirmek veya bölmek anlamına gelir.
Sol feminizm nedir?
Sosyalist feminizm, Marksizm ve feminizmin yaratıcı bir sentezini yaratma çabalarının sonucudur. Başka bir deyişle, amaç, kapitalizmin Marksist eleştirisi ile erkek egemenliğinin feminist eleştirisini “birleştiren” bir yaklaşım kullanarak kadınların ezilmesini açıklamaktır.
Anarşist kadın ne demek?
Anarşist-feminizm, cinsiyetler arasında “eşitlik” yaratmayı amaçlayan anti-otoriter, anti-kapitalist ve anti-baskıcı bir felsefedir. Anarşist-feminizm, diğer gruplara, partilere veya otoritelere ihtiyaç duymadan cinsiyetlerin sosyal ve ekonomik özgürlüğünü savunur.
Feministin zıttı nedir?
Erkeklik, esas olarak erkeklerin deneyimlerine dayanan bir sosyal teori ve politik harekettir. Erkekliğin çoğu savunucusu toplumsal ilişkileri eleştirirken, aynı zamanda cinsiyet eşitsizliği ve erkek hakları ve sorunları gibi konulara da odaklanırlar.
3 Dalga feminizm neyi savunur?
Hareketin hedefleri arasında feminizmin farklı kimliklere sahip kadınları da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve “kadınların farklı ten renklerine, etnik kökenlere, milliyetlere, dinlere ve kültürlere sahip olabileceğinin kabul edilmesi” yer alıyor.
Feminizm türleri nelerdir?
Judith Lorber feminist söylemleri üç ana türe ayırır: Cinsiyet reformu feminizmleri, cinsiyete dirençli feminizmler ve cinsiyet devrimi feminizmleri.
Marksist feminizm neyi savunur?
Marksist feminizm, geleneksel Komünist Parti’nin veya Sosyal Demokratların sol kanadına yakınlığıyla da bilinir. Marksist feminizmin bakış açısından, kadınlar birincil üreticidir ancak ikincil tüketicidir. Kadınların özgürleşmeleri için çocuk büyütmekten ve ev işlerinden kurtulmaları gerektiğini savunurlar.
Birinci dalga feminizm neyi savunur?
Birinci dalga. 19. ve 20. yüzyılın başlarında İngilizce konuşulan ülkelerde başlayan ve kadınların oy hakkını, eğitim hakkını, daha iyi çalışma koşullarını ve cinsiyetler arası çifte standartların ortadan kaldırılmasını amaçlayan feminist faaliyetlere birinci dalga feminizm denir.